Največji slovenski junak je iz naših krajev

Natančneje iz Vrha pri Sveti Trojici. Ali gre za Sveto Trojico na Blokah ali kje drugje niti ni tako pomembno. Njegov stvarnik pa je zagotovo doma iz naših krajev, iz Retij pri Velikih Laščah. Naj pri tem za vse tiste, ki radi iščejo dlako v jajcu dodam, da ni bistveno ali gre za Dolnje ali Gornje Retje. Bistveno je, da se spomnimo, da je naš največji literarni junak ugledal luč sveta pred natanko 150 leti.

Tako med nami že 150 let živi zgodba o silnem možaku, o preprostem kmečkem človeku, ki je veliko avstrijsko cesarstvo rešil turškega nasilja. Ali še bolje, če si sposodim slikovite besede s katerimi se je pričela otvoritev razstave 3D ilustracij Levstikovega Martina Krpana:“Martin Krpan je dočakal častitljiva starost za junaka. Ampak saj se ve: eni junaki pravijo »NAPREJ!« in zelo verjetno preživijo, drugi zavpijejo »ZA MANO!« in, ako bog da, ne umrejo. Kam torej danes s Krpanom. Med junake? Med revolucionarje? Med anarhiste? Celo rojaliste?“

Tako se je v stolpu Turjaškega gradu, na več kot idiličnem prostoru, pričel večer, ki nas je opomnil na častitljivo obletnico rojstva Martina Krpana ter na 121. obletnico smrti njegovega stvarnika, Frana Levstika.

Po 150. letih je v 21. stoletju naš največji literarni junak dočakal tudi svojo tretjo fizikalno dimenzijo. Krpan se za to lahko zahvali velikolaškemu umetniku Dušanu Zekoviču – Hazetu, ki je skupaj z Javnim zavodom Trubarjevi kraji, pripravil premierno razgrnitev kipov, oziroma plastik, oziroma 3D ilustracij vsem zelo dobro znane zgodbe.

Zanimiv kulturno – umetniški dogodek je bil obiskovalcem serviran v grajskem stolpu turjaškega gradu. Obiskovalci so iz balkona stolpa, iz ptičje perspektive, opazovali dogajanje, ki je postreglo z odlično interpretacijo Krpanove zgodbe, ki se je prepletala z domiselnim in svežim veznim tekstom, ki je aktualiziral zgodbo in jo postavil v današnji okvir. Tekom dogajanja je imelo občinstvo občutek, da se pred njim lista knjiga z Krpanovimi ilustracijami, saj je umetnik Haze tekom zgodbe odkrival svoje kipe, enega za drugim. V skoraj čarobnem in intimnem ambientu, ki ga je dopolnjevala še glasba harmonike se je tako odvila odlična kulturno – umetniško prireditev, ki je vsem obiskovalcem na novo aktualizirala zgodbo iz otroštva ter pokazala na Levstikovo kompleksnost in genialnost.

Naj zaključim z kreativnim veznim tekstom, ki smo ga slišali na prireditvi in ki dokazuje aktualnost in mladost Martina Krpana tudi po 150. letih: “Pri izbiri orožja je iznajdljiv in varčen. Točno ve, kaj rabi in se zaveda prioritet. Čeprav pri tem sproži manjši ekološki škandal. Zanimivo, še po 150 letih svetla tradicija nediskretnosti pri izboru ustrezne oborožitve Kranjskega Janeza nikakor noče zapustiti.”

V kulturnem programu so sodelovali:
režija in scenarij: Andrej Perhaj
skulpture: Dušan Zekovič
vezni teksti: Andrej Perhaj in Matjaž Gruden
interpretacija tekstov iz Martina Krpana: Jana Pavlič Merjasec
harmonika: prof. Slavica Marinković